Latest


Thursday, 18 January 2018

Class 7th - Englisg : Lesson 5 – Macbeth

Macbeth_English_7th_Lesson_5

Lesson 5 – Macbeth

(Shakespeare-edited by Mac Donagh)

Working With the Text:
Q1. Who was Macbeth?
Ans. Macbeth was a Scottish General and was, made the ‘Thane of Glamis’. [Glamis and Cawdor are the village names in Scotland] He became the King of Scotland after killing King Duncan.

Q2. What did the witches tell Macbeth?
Ans. The witches told Macbeth that he would be the King after the possession of Cawdor.
Q3. How did Lady Macbeth come to know about the strange procession of events?
Ans. Lady Macbeth came to know about the strange events from the letter from her husband in which she read the encounter of her husband with witches and their prediction of him becoming a king.
Q4. How did she help Macbeth in murdering King Duncan?
Ans. She encouraged Macbeth and told him to kill the King to get the throne. She also told him to shift the blame to the King’s grooms by spreading blood on them.
Q5. Who were the only possible witnesses of the murder?
Ans. Kings grooms were the only possible witnesses of the murder.
Q6. Why did the two princes escape from the Scotland?
Ans. The two princes escaped because of the fear to be, killed by the new king.
Q7. Why did Macbeth seek out of the witches and what did he learn from them?
Ans. Macbeth was feared by the haunt of Banquo’s ghost, so he seek out the witches and learned that he must beware of the Thane of Fife (MacDuff). They also informed him that he would not be, harmed by one ‘of woman born’ and would not be defeated until ‘Birnam Wood’ should come against him.
Q8. What happened to Lady Macbeth?
Ans. Lady Macbeth lost control over her mind. She sleepwalked, spoke unnatural deeds, and died in a castle near Birnam Wood.
Q9. Why did Macbeth feel himself safe though his army was defeated?
Ans. Macbeth felt himself safe because he remembered the words of the witches, which said that no one could harm him until Birnam Wood should come against him.
Language Work:
Use, a lot of, many or some in the following sentences:
1.    She received some money.
2.    The farmer had many clothes.
3.    My brother purchased some books.
4.    The thieves stole some furniture.
5.    Shakespeare wrote many plays.
6.    They ate some meat.
7.    I wish I had a lot of wealth.
8.    She read many stories during winter vacation.
9.    They bought many carpets.
10.  You need a lot of courage to do this work.

Grammar Work:
Use the Past Perfect Continuous Tense of the verbs in brackets in the following sentences.
1. When I joined this office, she had been working here for ten months.
2. They had been barking all night, but we didn’t care.
3. They had been living there for a year before you came.
4. I had been working all day, so I was tired in the evening.
5. The baby had been weeping all night, so the mother was awake.
6. The machine had been working continuously for ten hours but nothing happened to it.
7. She had been cooking since/from morning, so she slept in the afternoon.
8. The children had been reading all night; still they didn’t sleep during the day.
9. The sisters had been quarrelling since/from evening, so they went to bed without food.
10. The football teams had been playing for three hours, but none won the match.

No comments: