Latest


Thursday, 18 January 2018

Class 7th - English : Lesson 6 – Fetching the Doctor

Fetching_The_Doctor_English_7th_Lesson_6
Lesson 6 – Fetching the Doctor

(Hamlin Garland & Helen Trues dell Heath)
Working with the Text:
Q1. The word ‘I’ has been, used repeatedly in the beginning of the lesson. Who does ‘I’ refer to?
Ans. ‘I’ in the lesson is, referred to Hamlin. Hamlin is the writer of the lesson.

Q2. Why, was the mother’s face white and frightened and what did she ask Hamlin to do?
Ans. Mother’s face was white and frightened because her husband was in terrible pain. She asked Hamlin to get the doctor.
Q3. What did Hamlin do to get the doctor?
Ans. Hamlin put on his coat, rode on a mare and made his way in the dark night through mud and rain to call the doctor.
Q4. How did doctor come?
Ans. The doctor came on a swaying carriage drawn by powerful horses.
Q5. Why did the writer feel content at the end?
Ans. Writer felt satisfied because he did a lot by bringing a sweet relief to his mother and getting his father treated in time.
Language Work:
I. Use the following phrases in sentences:
Put out: It was too cold so he put on his coat.
Fly off:  The boy and his horse fly off the home to get the doctor.
Call on: Hamlin call on his horse and went to doctor.
Come to: I know he will come to his health soon.
At once: Your father is in pain, you should go to the doctor, at once.
Cry out: I was on the way to doctor when I heard my father cry out of pain.
Take time: It will take more time to get work completed.
To get up: I am still trying to get up the energy to reply.
Call out: The boy was in hurry but the doctor called him out to take time.
Lay in deep sleep: The patient laid in deep sleep after getting the medicine.
Look out: The doctor looked out at boy standing in the black night of rain.

II. Rewrite the following sentences using a word from the lesson in place of the underlined words:
1. The lantern was moving from side to side because of the strong wind.
Ans. The lantern was swaying because of the strong wind.
2. Hamlin was greatly surprised when he was awakened suddenly from sleep.
Ans. Hamlin was greatly surprised when he was roused from sleep.
3. Hamlin Chose a particular horse because it was known never to known.
Ans. Hamlin Chose a particular horse because it was brave.
4. He got employed in the army as a person carrying messages.
Ans. He got employed in the army as a messenger.
Grammar Work:
Write the comparative and the superlative degrees of the following adjectives:

Positive                       Comparative                          Superlative
Lazy                             Lazier                                      Laziest
Clever                          Cleverer                                  Cleverest
Dull                              Duller                                      Dullest
Useful                          More useful                             Most useful
Warm                          Warmer                                  Warmest
Proud                           Prouder                                   Proudest
Merry                          Merrier                                   Merriest
Quick                           Quicker                                   Quickest
Ugly                             Uglier                                      Ugliest
Much                           More                                       Most
Fit                                Fitter                                       Fittest
Grey                            Greyer                                     Greyest
Dim                             Dimmer                                   Dimmest

2. Fill in the blanks using the suitable degree of adjectives from the brackets:
1. Aabid is stronger than Junaid. (strong)
2. Your book is more interesting than mine. (interesting)
3. July is the hottest month of the year. (hot)
4. Saba is the wisest of all the girls in the school. (wise)
5. Gold is the costliest of all the metals. (costly)
6. Nirma finds English easier than Mathematics. (easy)
7. The Himalayas are the highest of all the mountains. (high)

No comments: