Latest


Thursday, 18 January 2018

Class 7th - English : Poem 1 – Windows


Poem 1 – Windows
Windows_English_7th_Poem_1
Reading is Fun:
Q1. Where does the speaker walk?
Ans. The speaker walks down the long corridor on the way to his classroom.
Click for Free NCERT Solutions for Class 7th Civics
Q2. What ‘view’ does he get from the window of the classroom? Is it dull or exciting? Pick out words in support of your answer.
Ans. From the window of the classroom, he sees elephants on a plain of Africa, a jet airliner cruising far above the white clouds, waterfalls, icebergs and cavemen fighting with a wild cat. This vie exciting for the speaker. Such places! Such worlds! , are the words of excitement of speaker from the poem.
Q3. Why does the family cower in the cave?
Ans. The family cowers in the cave because of the fear of the wild cat. They save themselves from the wild animal.
Q4. Why is the, playground deserted?
Ans. The playground looks deserted because there is no one moving on the ground. Children are busy in classrooms, and it is cold outside.
Q5. Name the things, which the speaker sees in stanza 3.
Ans. The speaker sees the deserted playground, the grey November sky, and rows of houses and chimney of closed-down factory.
Q6. Why is the speaker willing to take the register or messages to the office and the classroom?
Ans. The speaker is willing to carry registers or messages to the office or classroom because it gives him a chance of seeing the exciting things again, and again.
Q7. Who is ‘I’ in this poem?
Ans. ‘I’ is the speaker of the poem and the speaker is a student in the poem.

Language Work:
1. Fill in the blanks with the words given below:
Looks, willing, classroom, waterfalls, Africa, walks, sees, visited
The poem is about a student who walks down the long corridor and sees different things. He, looks onto the worlds, through a window, he has never visited. He also sees elephants in Africa, a jet airliner cruising far above the white clouds, waterfalls, icebergs and many other things. He is always willing to carry messages or registers to other classrooms or office as it gives him a chance of seeing these things again, and again.
2. Write down at least five words, which have been, repeated in the poem.
Ans. Classroom, world, walk, window, down, see, corridor etc., are repeatedly used in the poem.
Let’s Talk
Did you enjoy the poem? Why?  Talk to other students about the things you see in your classroom and outside your classroom.
Ans. Yes, I enjoyed the poem because it is about the student who sees the different things while walking down the corridor. In my classroom, I see white boards, chairs, pictures on walls and smiling faces in my classroom and trees of different sizes, green grass, animals, birds and many other enjoyable things outside my classroom.
Let’s Write
1) a) Write a short description of your classroom.
Ans. I read in seventh class. My classroom is in ground floor of school building. It is a big room. It is 15 feet long 14 feet wide and 9 feet high. Its walls are all yellow washed. It has three windows and a door. It has a cemented floor. There is one chair, a teacher’s desk and a white in my classroom. There are two rows of desks for boys and girls. My classroom is good and airy. I love my classroom.
b) Name the objects mentioned in the poem, which are also, found in your school.
Ans. Books, register, picture
Summary of the Poem
            The poem ‘Windows’ is written by Wes Magee. The poem is about a student who walks down the long corridor and sees different things. He sees colourful picture covers of books and animals of the places he had never visited. The poet ties to bring out the feelings of a student about the classroom and its surroundings. The student looks onto the worlds, through a window, he has never visited where he sees white clouds, icebergs, waterfalls and many other things. He is always willing to carry messages or registers to other classrooms or office as it gives him a chance of seeing these things repeatedly.

No comments: