Latest


Saturday, 30 June 2018

Class 8th - English : Poem 1 - A Nation’s Strength (R. W. Emerson)

A_Nations_Strength_English_8th_Poem_1_R.W._Emerson
THINKING ABOUT THE POEM
Q1. In the first stanza, the poet wonders about certain things. What are they?
Ans. The poet is wondered about the highness and the strong foundation of Nation’s Pillars that resists the enemies boldly.
Q2. What are the foundations of strong kingdom built on?
Ans. The foundations of strong kingdom are built on the shoulders of its patriotic and strong inhabitants. These brave people are the strong pillars of the kingdom.
Q3. What happens to a nation which depends on an army to keep it strong?
Ans. The blood turns the stones to rust and the glory ends of the nation which depends on an army to keep it strong.
Q4. When a nation becomes proud, what does God do?
Ans. God struck the glory and brightness down to ashes at his feet of the nation which becomes proud.
Q5. Do you think that wealth can make a nation great and strong? Why?
Ans. No, wealth cannot make a nation great and strong but it is brave and truthful people who suffer for country’s sake to make its nation great and strong because wealth can end but sprit of honest, brave, and truthful people can never end.
Q6. What can the brave do?
Ans. The brave can work to make others to sleep peacefully. They fight for the difficulties of nations to make it famous. In fact they are the strong pillars of nation.
Q7. Explain the following lines:
            They build a nation’s pillars deep
            And lift them to sky.
Ans. These lines have been taken from the poem “A Nation’s Strength” written by Ralph Waldo Emerson. In these lines the word “they” refers to the brave men. The poet says that these are the brave men who make the nation strong keeps them safe from enemy so that they can fly and share joys.

Click for Free NCERT Solutions for Class 7th Civics

LANGUAGE WORK
1. In this poem certain consonant sounds dominate e.g., m, n, f, s, r, d, p, h, b, g, l.
    List the words beginning with these consonants.
Ans. List of consonants:
m……………………Make
n…………………….Nation
f……………………..Foe
s……………………..Strong
r……………………..Round
d…………………….Defy
p…………………….Pillar
h…………………….High
b…………………….Build
g…………………….Great
l……………………..Lift
2. The poem has a fixed rhyme scheme in each stanza i.e. abab. Pick out the rhyming words e.g. high…defy.
Ans. List of rhyming words:
Strong………Thong
Grand………Sand
Shock……….Rock
Dust…………Rust
Away………..Decay
Crown……….Down
Sweet………..Feet
Make………..Sake
Strong……….Long
Sleep………..Deep
Fly………….Sky

No comments: