Latest


Saturday, 30 June 2018

Class 8th - English : Poem 10 - Summer and Winter (P. B. Shelley)

Summer_ans_Winter_English_8th-Poem-10
THINKING ABOUT THE POEM
Q1. What do the opening lines of the poem describe?
Ans. The opening lines of the poem describe the bright and cheerful charm of sunny afternoon of the month of June.
Q2. What is the effect of the shining sun on the objects of nature?
Ans. Beneath the shining sun all the objects, like the weeds, the river, the cornfields and reeds are happy. The leaves of trees have become visible in the light and are seen waving here and there.
Q3. How is winter described in the poem?
Ans. Winter is, described as lifeless season in the poem. The poet says that winter seems to be as lifeless for birds; they die, as they cannot move freely in summer. Fishes in this season become firm in the frozen water, which looks slime and sticky. Wrinkled clod becomes hard as brick. The children together with their parents feel cold although in front of fire. The beggars become homeless. This symbolizes winter as lifeless and gloom season.
Q4. Explain the following lines:
            All things rejoiced beneath the sun; the weeds,
            The river, and the cornfields, and the reeds;
            The willow leaves that glanced in the light breeze,
Ans. These lines have been taken from the poem “Summer and Winter” written by Percy Bysshe Shelley. In these lines, poet says that when the summer sun rises, all things like weeds, the river, the cornfields and other plants feel happiness. The leaves seem to move freely under the moderate breeze. It seems that summer has brought life on the earth to things that were in a lifeless condition in winter.
Q5. How does the poem end?
Ans. The poem ends with the description of the family where children together with their parents feel cold although in front of great fire. The poet is sorry for the homeless beggar of winter who suffers the harshness of winter and cold being homelessness.

Click for Free NCERT Solutions for Class 7th Civics

LANGUAGE WORK
Q1. Write down some visual images from the poem:
Ans. Some visual images from the poem are:
Floating Mountains, Stainless Sky, Wrinkled Clod, Hard as Brick
Q2. Pick out the rhyming words from the poem.
Ans. Rhyming Words:
Weeds …………… Reeds
Breeze …………… Trees
Die ………………. Lie
Cold …………….. Old
Q3. Write down five adjectives from the poem.
Ans. Five adjectives from the poem are:
1. The Silver Clouds: In summer we see silver clouds floating in the sky.
2. The Stainless Sky: The stainless sky looks attractive in summer.
3. The Lager Tress: The larger trees are found in the forests of Kashmir.
4. The Translucent Ice: In winter the translucent ice floats on the surface of water.
5. The Homeless Beggar: The homeless beggars are always seen begging in streets of cities.

No comments: