Latest


Saturday, 30 June 2018

Class 8th - English : Short Stories - Lesson 4 - Rustum and Sohrab (An Iranian Story)

Rustum_and_Sohrab_English_8th-Short_Stories_Lesson-4
WORKING WITH TEXT
A. Answer the following questions:
Q1. Why was Rustum not able to live with his wife for a long time?
Ans. Rustum was not able to stay with his wife because the king of Persia called him back as he felt unsafe without Rustum. Rustum was called ‘the shield of Persia’, so he had to go away from his wife who was then in a family way.
Q2. Why did Tanimeh send word to Rustum that their child was daughter?
Ans. Tanimeh knew that when the boy grew up, Rustum would be eager to have him follow in his footsteps, in this way she would lose her son like she lost her husband, so she sent word to Rustum that their child was a daughter.
Q3. What secret did Sohrab learn from his mother?
Ans. Sohrab learned the secret of his father’s name that had been hidden from him by his mother for some reasons.
Q4. What did Tanimeh want Sohrab to do when he met his father?
Ans. Tanimeh wanted Sohrab to show his father the precious stone that he had worn on his arm because this stone was given to her by Rustum, Sohrab’s father. By doing that his father would easily recognize him.
Q5. Why was Rustum at first not ready to fight Sohrab?
Ans. Rustum was too old to fight a young brave man and he had an aged father to look after. So he refused to fight with Sohrab.
Q6. Why did Rustum not tell Sohrab who he was?
Ans. Rustum thought that the young man was trying to be clever. If he told the truth, Sohrab might want to make peace with him and withdraw from the fight.
Q7. How was Sohrab wounded?
Ans. When Rustum shouted his usual war cry, Sohrab was unnerved and he dropped his shield. Rustum’s sword pierced his side and he sank to the ground. In this way he was wounded.
Q8. What were Sohrab’s last words?
Ans. While Sohrab lay dying he told his father to take him to home and burry there, so that people pass by will said that, Sohrab, the mighty Rustum’s son, lies there, Whom his father did in ignorance kill.
B. Find words/phrases given below for the following expressions:
Break down, precious, mighty, bury, combat, send word, invader, chief, protect, send for, parting, determined, strong-minded
a. A fight, especially in a war.            Combat
b. To keep somebody/something safe from harm, injury etc.             Protect
c. Going away or separating from somebody.            Parting
d. To send someone a message.          Send word
e. Wanting to do something very much regardless of difficulties.     Stron-minded
f. Determined to do something or get something.      Determined
g. Someone who enters a country by force in order to take control of it.      Invader
h. A long distance away or a long time in the past or future.             Distant
i. To become very upset and start crying.       Break down
j. Of great and special value.              Precious
k. An officer of very high rank in the army.               Chief
l. Put a dead body in grave.                Bury
m. Very powerful.                   Mighty
n. To call someone back.                     Send for
C. Choose the correct option:
1. “Persia is safe as long as Rustum leads our soldiers,” said The King of Persia
2. “I do not fight in single combat with anyone who is of low birth,” These words are spoken by The Challenger.
3. “If you must go, I want to tell you something.” Said Tanimeh
4. “Who is so rash and thoughtless that he thinks he can attack Persia?” asked Kaikoos
5. “Carry me to your home and bury me there.” These words are spoken by Sohrab



D. Match the words in Column A with the explanations given in Column B:
Ans.                
Column A                              Column B
a. War cry                                a word or cry shouted in battle.
b. Challenger                           one who calls someone for fight.
c. Arts of war                          skill in use of weapons and in fighting.
d. Champion                           one who fights for or defends some other person.
e. Swordsmanship                   skill in the use of sword.
f. Spirit                                    quality of courage and vigor.
g. Terror                                  great fear.
h. Clasp                                   hold tightly.
i. Amazed                                extremely surprised.
j. Ambition                              a strong desire for success, power or wealth.
LANGUAGE WORK
A. Combine the following pairs of sentences with unless:  Answers Only;
1. Unless you run fast, you cannot catch the train.
2. Unless work hard, you cannot get a first class.
3. Unless you hurry, you will not catch the bus.
4. Unless you do as I tell, you will not regret it.
5. Unless you tell me about your problem I cannot give you some solution.
B. Match each clause from Column A with a clause from Column B and make meaningful sentences:
Ans.
1. If I had worked harder,      I would have got more marks.
2. If the driver in front had not stopped,        the accident would not have happened.
3. If the weather had not been so bad, we could have gone out.
4. If you have arrived earlier, you could have seen her.
5. If you have moved the injured to hospital immediately, you might have saved his life.
6. If you had not lent me the money, I would not have been able to buy a car.
GRAMMAR WORK
A. Report the following sentences in the indirect speech:
1. She said, “My father will return from Jammu tomorrow.”
Ans. She said that her father would return from Jammu next day.
2. They said, “We will die for the sake of our country.”
Ans. They said that they would die for the sake of their country.
3. The teacher said, “Baber won the first battle of Panipat.”
Ans. The teacher said that Baber won the first battle at Panipat.
4. I said to him, “You have made a false statement.”
Ans. I told him that he had made a false statement.
5. They said to us, “We will play a match tomorrow.”
Ans. They told us that they would play a match next day.
6. I said to him, “I am an early riser.”
Ans. I told him that I was an early riser.
7. He said, “My father died last year.”
Ans. He said that his father died previous year.
8. She said to me, “The climate of this place does not suit me.”
Ans. She told me that the climate of that place did not suit her.
9. I said to the peon, “All your faults will be pardoned if you confess them.”
Ans. I told the peon that all his faults would be pardoned if he confesses them.
10. I said, “I shall finish my work as early as I can.”
Ans. I said that I should finish my work as early as I could.
1. The employer warned him that he would be dismissed if he did attend the office.
Ans. The employer said to him, “You will be dismissed if you do not attend the office.”
2. Sanjay said that his brother had met with an accident the previous day.
Ans. Sanjay said, “My brother has met with an accident yesterday.”
3. I informed him that I might not come the next day.
Ans. I said to him, “I may not come tomorrow.”
4. The principal announced that the next day would be the holiday.
Ans. The principal said, “Tomorrow will be holiday.”
5. The teacher told us that we were intelligent and hard working.
Ans. The teacher said to us, “You are intelligent and hard working.”

No comments: