Latest


Monday, 4 February 2019

Who Did Patrick’s Work-Lesson 2-Class 6th by Carroll Moore

Lesson_2_Who_Did_Patrick’s_Work-Carroll_Moore

Lesson 2: Who Did Patrick’s Work-Carroll Moore

Words to Remember
Ignoramus        :           an ignorant person who lacks educationجاہل
Dishcloth          :           a cloth used for washing dishes برتن دھونے کا کپڑا

Hamper            :           a basket with a lidروکنا
Grimaced         :           face/forehead showed disgustبناوٹی صورت بنانا
Glitich              :           malfunction مشینوں کے فعل
Shriek (v)         :           high pitched cry چیخ
Nag                  :           one who annoys people constantly پیچھے پڑنا
Drag                 :           something dull and uniteresting, pull  کھینچنا
Bleary              :           dim, indistinct, hazy غیر واضح
Slyly                :           secretively خفیہ طور پر
Chores             :           work done as a duty چھوٹا چھوٹا کام کرنا
Attitude            :           boldness, arrogance, behaviour رویہ
Weary              :           tired, sleepy, exhausted تھکا ہوا
Wonder            :           surprise, astonishment حیران
Rude                :           impolite, insolent بد لحاظ

WORKING WITH THE TEXT
Answer the following questions:
Q1. What did Patrick think his cat was playing with? What was it really?
Ans. Patrick thought that his cat was playing with doll. It was not a doll, but a man of the tiniest size.
Q2. Why did the little man grant Patrick a wish?
Ans. The little man grant Patrick’s wish because he saved him from the cat.
Q3. What was Patrick’s wish?
Ans. Patrick’s wish for the little man was to do all his homework till the end of the semester.
Q4. In what subjects did the little man need help to do Patrick’s homework?
Ans. The little man needed help in mathematics. Sometimes he needed help in history and English words also.
Q5. How did Patrick help him?
Ans. Patrick helped him by providing books. He worked hard by staying up nights.
Q6. Who do you think did Patrick’s homework-the little man, or patrick himself? Give reasons for your answer.
Ans. Patrick himself did his homework. Actually, it was his imagination. The writer shares this secret at the end of the lesson.
LANGUAGE WORK
A. Fill in the blanks in the sentences below with the words or phrases from the box:
Out of luck,    mystery,    true to his word,    chores,    semester,    between you and me,    look up



1. Some people find hosehold chores a bore, but I like to help at home.
2. Who stole the diamond is still a mystery.
3. This semester we are going to have a class exhibition.
4. True to his word, the elf began to help Patrick.
5. Can you look up this word in the dictionary.
6. I started early to be on time, but I was out of luck. There was a traffic jam.
7. She says she’s got a lot of books, but it is between you and me, I think most of them are borrowed.
B. Use the clues given below to complete the puzzle:
Lesson_2_Who_Did_Patrick’s_Work-Carroll_Moore

Across:
1. Very tired.
2. Had an angry look on the face.
3. Short trousers.
4. A fault in a machine that prevents it from working properly.
5. A small and naughty.
Down:
6. Work that must be done everyday, often boring.
7. A basket with a lid.
8. Short, high-pitched cry.
Ans.
Across:                        Down:
1. Weary                      6. Chores
2. Scowled                  7. Hamper
3. Britches                   8. Shreak
4. Glitch                      
5. Elf               
GRAMMAR WORK

I. Study this sentence:

It was designed to stand 185 feet (56m) high and was constructed of white marble.
This sentence consists of two parts:
a. It was designed to stand 185 feet (56 m) high.
b. [It] was constructed of white marble.
Each part gives complete meaning and is therefore called an independent clause.
Notice that the two clauses have the same subject, ‘It’, but it has been omitted in
the second clause. These independent clauses have been joined by ‘and’, and made
into a compound sentence. You can frame a compound sentence by using but and or
also as in:
Now join the following pairs of clauses by using and/but/or:
i. Lata is a singer.                      a) She is very smart.
ii. Mehmood is from Jammu.    b) Rafiq is from Kashmir.
iii. He is from the city.               c) He is very simple.
iv. Jitendar is an actor.               d) His wife doesn’t work.
v. Be quiet.                             e) You’ll be thrown out.
vi. I stayed at home.                  f) I watched television.
vii. I bought a book                   g) I didn’t read it.
Ans.
i) Lata is a singer and she is very smart.

ii) Mehmood is from Jammu but Rafiq is from Kashmir.
iii). He is from the city and he is very simple.
iv) Jitendar is an actor but his wife doesn’t work.
v) Be quiet or you’ll be thrown out.
vi) I stayed at home and watched television.
vii) I bought a book and I didn’t read it.
II. Choose the correct word:
i. Apples is/are grown everywhere in Kashmir. Are
ii. Bananas aren’t/isn’t grown in Kashmir. Aren’t
iii. My hands is/are cold. Are
iv. Who is/are those men? Are
v. Your jeans are/is dirty. Are
vi. Where is/are my glasses. Are
vii. My feet is/are cold. Are
viii. Is/are the shops open. Are
ix. Your coat is/are good. Is
x. Where are/is the children? Are







LET’S WRITE
A. This story has a lot rhyming words, as a poem does. Can you write out some parts of it like a poem, so that the rhymes come at the end of separate lines?
For example:
Patrick never did homework. “Too boring,” he said.
He played baseball and hockey and Nintendo instead.
Ans.
He had a little wool shirt with old-fashioned britches, and a high tall hat much like a witch’s.
“Help me! Help me!” he’d say. And Patrick would have to help-in whatever way.
Here sit down beside me, you simply must guide me.
(The lesson is full of rhyming words, kindly do it yourself.)
C. Rewrite the following incomplete sentences carefully, so that the reader does not have to guess what is left out.
1. more and more books  I need more and more books.
2. too difficult  This word is too difficult so I need a dictionary to look it up.
3. got up late, missed the bus I got up late so I missed the bus.
4. solved the mystery It is too good that we have solved the mystery.
D. Look at the cartoon in the book by R. K. Laxman. Read the sentence given below the cartoon. Discuss the following questions with your partner:
·         What is it about?
·         Do you find it funny? If so, why?
Do you think a carton is a serious drawing? Why or why not?

Lesson_2_Who_Did_Patrick’s_Work-Carroll_Moore
Ans. 1. The cartoon is about the practice of homework and child labour, in which a child is advised to do his homework instead of reading books on The Laws Against Child Labour.
2. Yes, because there are humorous characters seen in the picture. The lines also sound funny.
3. Cartoons are always drawn in funny manner, so the drawing is funny.

No comments: