Latest


Saturday, 14 March 2020

An Indian-American Woman in Space:Kalpana_Chawla - English_6th - Lesson-6_Tulip-Series

An Indian-American Woman in Space:Kalpana_Chawla - English_6th - Lesson-6_Tulip-Series
An Indian-American Woman in Space:Kalpana_Chawla - English_6th - Lesson-6_Tulip-Series

Lesson 6: An Indian-American Woman in Space: Kalpana Chawla
(Adapted from Span)
FROM THE TEXT
1. A space shuttle is a spacecraft that is made for repeated space travel (unlike a rocket), for example, between the earth and a space station.
2. Use a dictionary to do the tasks below:
(i). Find out the meanings of the following words and phrases:
(a) Naturalised U.S. citizen One who is born in other country and is allowed the citizenship of U.S. or Native of U.S Nation.
(b) Space It is the region beyond the earth’s atmosphere or beyond the solar system.
(c) Frontiers of space It is the border of the space.
(d) Abroad Out of country or beyond the countries border.
(e) Lift off (How is it different from ‘take off’?) The upward movement from the ground by a rocket.
(f) Crew The group of people who operate the spacecraft.
(ii) Notice the spellings of these words in this lesson: airplane, program. This is how these words are spelt in American English. How are they spelt in British English?
Ans.
Airplane-American English
Aeroplane-British English
Program-American English
Programme-British English
WORKING WITH THE TEXT
A. Answer the following questions:
Q1. Where was Kalpana Chawla born? Why is she called an Indian – American?
Ans. Kalpana Chawla was born in Karnal, Haryana. She was a naturalised U.S. citizen as she married flight instructor, Jean-Pierre Harrison. Therefore, she is called an Indian – American.
Q2. When and why did she go to U.S.? Whom did she marry?
Ans. After completing her Bachelor’s degree in Science in aeronautical engineering she went for master’s degree to the United States of America. She later earned PhD in aerospace engineering. Kalpana Chawla married to a flight instructor, Jean-Pierre Harrison.
Q3. How did she become an astronaut? What gave her the idea that she could be an astronaut?
Ans. After pursuing higher studies she earned PhD in aerospace engineering. She was a certified flight instructor. She applied for NASA and was selected for training as an astronaut. She had always a dream, and her friends fortunately people around her encouraged her to be an astronaut.
Q4. What abilities must an astronaut have, according to the journalist?
Ans. According to the journalist, an astronaut should have the knowledge of everything, from biology to astrophysics to aeronautical engineering. An astronaut must have the knowledge of encyclopaedia.
Q5. Describe Kalpana Chawla’s first mission in space.
Ans. Kalpana Chawla’s first space mission in the pace shuttle, the Columbia, was 15 days, 16 hours and 34 minutes long. During that time, she went around the earth 252 times, travelling 10.45 million kilometres. With her crew she performed many experiments in space.
Q6. What does Kalpana Chawla say about pursuing a dream? Do you agree with her that success is possible?
Ans. Kalpana Chawla in her message from space said that the path from dreams to success does exist. A person could only achieve the success if he had the vision to find and a courage to get onto it. I agree with words she said from the space. She is herself an example for us.
B. Read the newspaper report to find the following facts about the Columbia’s ill-fated voyage.
1. Date and the place of the lift off: 16th January 2003, Kennedy Space Centre, Florida
2. Number of Astronauts on board: Seven
3. Number of days it stayed in space: 16 Days
4. Number of experiments done by the scientists: Eighty
5. Date of return journey: February 1, 2003
6. Height at which it lost control: 200,000 feet
LANGUAGE WORK
A. Match the following:
Ans.
1. Unprecedented space tragedy – a sad accident of a kind that has never happened before in space.
2. Certified flight instructor – a person with correct qualification to teach people to fly planes.
3. Space mission – a set of jobs to be done in space by a group.
4. Super specialisation – great expertise in a limited field or a particular subject.
5. Encyclopaedic knowledge – having knowledge of variety of subjects.
6. Awe-inspiring – something that causes feelings of respect and wonder.
7. In this age – now a days; in these times.
B. Use these phrases in sentences of your own, after finding their meanings:
1. Broke apart – The Space Shuttle broke apart in flames.
2. Streaked over – The shuttle streaked over Texas towards its landing strip.
3. Spread across – The news about the Kalpana’s shuttle crash spread across India.
4. Lifted off – Columbia had lifted off on 16 January.
5. Blast off – Satellite blast off last week.
6. Went on – The teacher went on delivering his lesson while some students ran away.
7. Cheered along – He cheered along with his friends on his success.
8. On board – The whole crew on board died in crash.
9. Carry on – The principal ordered the teacher to carry on his work.
C. Add ‘un’ to the words below to make their opposites. Then look up the meanings of the words you have form in the dictionary.
Ans.
1. Identified – Unidentified
2. Controlled – Uncontrolled
3. Attended – Unattended
4. Successful – Unsuccessful
5. Important – unimportant
6. Educated – Uneducated
7. Interesting – Uninteresting
8. Qualified – Unqualified
9. Trained – Untrained
10. Answerable – Unanswerable
GRAMMAR WORK
I. The verbs whose conjugated form usually end in -ed are called Regular Verbs. Some verbs do not take -ed. Such verbs are called Irregular Verbs. Find more irregular verbs and write heir conjugation as per the examples given below:
Present
Past
Past Participle
Teach
Come
Hear
Know
See
Bring
Fly
Say
Sit
Go
Sing
Buy
Sell
Think
Eat
Read
Write
Feel
Taught
Came
Heard
Knew
Saw
Brought
Flew
Said
Sat
Went
Sang
Bought
Sold
Thought
Ate
Read
Wrote
Felt
Taught
Come
Heard
Known
Seen
Brought
Flown
Said
Sat
Gone
Sung
Bought
Sold
Thought
Eaten
Read
Written
Felt






















II. Use the present continuous form of the verbs given in the brackets in each of the following sentences:
a. Do you want anything from the market? Mother is going (go) there.
b. I don’t think we should disturb him. He’s working (work) on his project.
c. ‘Do you know where Mohan is?’ ‘Yes. He’s writing (write) a letter to his uncle in his room.
d. I am selling (sell) my bike next week. It is very old.
e. She is planning (plan) to visit Delhi next month. Do you want anything from there?
f. I don’t think they are joining (join) us for dinner.
g. ‘What’s Akbar doing?’ ‘He is having (have) a bath.’
h. You can turn off the television. I am not watching (watch) it.
i. Please be quiet. I am Working (work).
j. ‘Is she playing (play) the game?’ ‘No, she isn’t.’
LET’s WRITE
Given below are some words that are spelt differently in British and American English. Fill in the blanks accordingly:
British English
American English
1. Colour
2. Labour
3. Traveller
4. Counsellor
5. Centre
6. Theatre
7. Organise
8. Realize
9. Defence
10. Offence
Color
Labor
Traveler
Counselor
Center
Theater
Organize
Realize
Défense
Offense














No comments: