Latest


Monday, 16 March 2020

The Story of Hills: English-6th-Story 5-Tulip Series

The Story of Hills: English-6th-Story 5-Tulip Series
The Story of Hills: English-6th-Story 5-Tulip Series

The Story of Hills : English - 6th - Short Story 5 - Tulip Series

Short Stories:
Lesson 5: The Story of Hills
(Nilamber De Sharma)

WORKING WITH THE TEXT
Answer the following questions:
Q1. Where does the writer spend his summer vacation? How does he find the place?
Ans. The writer spent his summer vacation in Basaintgarh. He found the place cool. All around there were green maize fields, Deodar and Partal trees on the high hill ranges.

Q2. How does the writer describe the beauty of the place?
Ans. The writer says that there were green maize fields all around. Deodar and Partal trees on the high hill ranges, swayed in the breeze. The water of river Ujh was green clear. Flakes of clouds in the blue sky looked like bits of cotton wool.
Q3. Whom does the writer meet? What do they talk about?
Ans. The writer meets a girl of tender age who grazing the cattle. First, they talked about the city people and then talked about what he was writing on the paper.
Q4. What is the name of the custom of a type of marriage mentioned in the story? What type of custom is it?
Ans. The custom type of marriage mentioned in the story is the custom of dohri in the hilly regions. It is not a good type of custom because in this custom, a widower could get another wife only if he gave a girl from his family into the family of his in-laws to be.
Q5. What makes the little girl weep at the end of the story? What does she go on saying?
Ans. The story of the stranger made the girl weep at the end of the story because that was the story of her own sufferings. She went on saying, “This my story, O man, this my story!”
For more textbook solutions, visit Free NCERT Solutions, Here.
LANGUAGE WORK
I.  Rearrange the jumbled letters to make them meaningful. The words are in the story.
Ans.
d i s a h o s -------------à Sohadis
r d d o e a ---------------à Deodar
e d o z -------------------à Doze
i o h r d -----------------à Dohri
i r e b d -----------------à Bride
r a n s t e g ------------à Strange
e a r s t -----------------à Tears
m r r o t o w o ---------à Tomorrow
r e t i s s ----------------à Sister
II. Write down the meanings of the following phrases:
Ans.
Come across               =          Notice, to pay attention
Pick up                       =          To lift
Pen my story              =          To write about someone or to write my story
Marry off                   =          To marry or to arrange marry
Full of time                 =          Lot of time
Be in a fix                   =          To be in problem
GRAMMAR WORK
I. Study this sentence:
– When the other wives of the king heard of this, they felt very jealous.
This sentence consists of two parts: one, ‘When the other wives heard of this’ and two, ‘they felt very jealous.’ As you can see, the second part of the sentence gives a complete meaning, therefore, it is called an independent clause. The first part depends on the second part for the completion of its meaning and is therefore called the dependent clause. Such sentences where one is an independent clause and the other is dependent on another one, are ca1led complex sentences. They are different from compound sentences that you read about in an earlier lesson.
Some of the words that connect the two clauses together are: wh-words, that, if or whether, unless, until and many others that you will learn later. These can be used in the beginning or in the middle of the sentences.
Now join the following pairs of clauses together using the connectives given in the bracket.
(A) i. The king inspected the rooms of his six soldiers.
ii. The king was very pleased with them. (when)
When the king inspected the rooms of his six soldiers, he was very pleased with them.
(B) i. The crow brought a herb from the jungle.
ii. The crow gave the herb to the girl. (which)
Ans. The crow brought a herb from the jungle which he gave to the girl.
(A herb, which the crow gave to the girl was brought from the jungle by him.)
(C) i. The crow promised the girl.
ii. The crow would get a herb. (that)
Ans. The crow promised the girl that he would get a herb.
(D) i. I’ll wait here.
ii. You come back. (until)
Ans. I’ll wait here until you come back.
(Until you come back, I will wait here.)
(E) i. You speak slowly.
ii. I can understand. (if)
Ans. If you speak slowly, I can understand.
(I can understand, if you speak slowly.)
(F) i. I told him.
ii. I had finished my work. (that)
Ans. I told him that I have finished my work.
II. Fill in the blanks with what/which/who:
2. You can have an ice cream or a coke……...you want?
3. …………...is older, you or your brother?
4. …………...is your favourite leader?
5. …………...colour is your umbrella. Mine is red.
6. ……………. hotel did you stay at in Delhi?
Ans.
1. What is your name?
2. You can have an ice cream or a coke which you want?
3. Who is older, you or your brother?
4. Who is your favourite leader?
5. Which/What colour is your umbrella. Mine is red.
6. Which hotel did you stay at in Delhi?
For more textbook solutions, visit Free NCERT Solutions, Here.
LET’S TALK
Did you like the above story? What are your feelings about the little girl?
Ans. The story is really a praiseworthy piece of advice to those people who are still using ill fated practices. It is really heart touching story about a girl who felt victim of such a bad social practice. This type of custom should always be avoided and condemned in the society. It is requested to all people not to allow such type of custom in the society. Visit again www.jkanswers.tk , the only website for all kinds of ncert solutions.
LET’S WRITE
The following jumbled sentences make up a complete story. Re-arrange them properly.
i. Saying these words the wolf attacked the lamb and ate it.
ii. A hungry wolf reached there.
iii. Now the wolf said, “Your father must have abused me then.”
iv. Once upon a time a lamb was drinking water near the bank of a river.
v. The lamb replied respectfully, “Sir, the water is flowing down from your side. How can I make it muddy?”
vi. “Why are you muddying the water?” asked the wolf.
vii. The wolf then said, “Why did you abuse me last year?”
viii. On seeing the lamb, his mouth watered. He wanted to kill the lamb.
ix. The lamb replied, “But I was not born last year.”
Ans. Once upon a time a lamb was drinking water near the bank of a river. A hungry wolf reached there. On seeing the lamb, his mouth watered. He wanted to kill the lamb. “Why are you muddying the water?” asked the wolf. The lamb replied respectfully, “Sir, the water is flowing down from your side. How can I make it muddy?” The wolf then said, “Why did you abuse me last year?” The lamb replied, “But I was not born last year.” Now the wolf said, “Your father must have abused me then.” Saying these words, the wolf attacked the lamb and ate it.

No comments: